Help, ik heb een koortslip

Admin

De temperaturen dalen door het koude weer. Je hebt het koud en je voelt je ziek. Voordat je het weet, verschijnt er ook nog eens een koortsblaasje op je lip. Een koortslip is niet alleen vervelend, het is ook nog eens besmettelijk. Natuurlijk wil je voorkomen dat alle mensen om je heen besmet worden met dit virus. dus wil je er ook zo snel mogelijk van af. Maar hoe kom je het snelst van een koortslip af? Ontdek hier de tips tegen deze vervelende virus!

Wat is een koortslip?

Een koortslip wordt ook wel herpes labialis of gewoonweg herpes genoemd. Het is een veel voorkomende besmettelijke virus wat zich op de lip uit in de vorm van een blaasje. Als je eenmaal één keer een koortslip hebt gehad, behoud je dit virus voor de rest van je leven. Dit omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft.

Hoe ontstaat een koortslip?

Besmetting

Zoals eerder benoemd ontstaat een koortslip door het herpesvirus. Je kan deze besmettelijke virus oplopen via de handen, door te knuffelen en te kussen. Het is zo besmettelijk dat je zelfs door het gebruiken van voorwerpen van mensen met een aanwezige koortslip, dit virus kan krijgen. Vooral bij baby’s is deze virus gevaarlijk, omdat ze er erg ziek van kunnen worden.

Lage weerstand

Een koortslip ontstaat meestal wanneer je een lage weerstand hebt. Vooral in de koude wintermaanden wanneer de griep in de lucht hangt, wordt het virus actief. Het begint bij koorts en niet lekker voelen. Na twee tot drie dagen begint je lip branderig te voelen en voordat je het weet, heb je een koortslip. Naast de griep en koorts, kan je weerstand ook verminderen door stress of oververmoeidheid. 

Nachtmerrie

Het is nog steeds niet bewezen of het nou echt een fabel of een feit is, maar ook mensen die regelmatig een nachtmerrie hebben, krijgen vaker een koortslip. Doordat je enorm schrikt, maak je het virus als het ware wakker waardoor er een koortslip ontstaat.

Hoe voorkom je een koortslip?

Natuurlijk is het erg belangrijk om op tijd te symptomen van een koortslip te ontdekken. Wanneer je een branderig gevoel hebt op je lip of een plekje rood ziet worden, betekent het dat je een koortslip krijgt. Wanneer je er op tijd bij bent, kun je allerlei trucjes proberen om zo het blaasje niet groter te krijgen. 

  • Houd een ijsklontje tegen je lip. Je schrikt het virus af waardoor hij niet snel gaat doorgroeien.
  • Gebruik crèmes met aciclovir en penciclovir. Houd er wel rekening mee dat deze alleen werken als er nog geen zichtbaar blaasje is. 
  • Ook knoflook zou een wondermiddel moeten zijn. Snijd een teentje knoflook doormidden en wrijf het over de plek.
  • Wanneer je eenmaal het virus hebt, wordt er geadviseerd om iedere dag één L-Lysine supplement te slikken, maar wanneer je al een blaasje hebt, mag je er 4 tot 6 slikken. L-Lysine zorgt er namelijk voor dat je weerstand hoog blijft. 

Wanneer er al een aanwezig blaasje is, is het belangrijk om de lippen goed te verzorgen met zinkzalf. Verder is het eten en drinken van vitamines en antioxidanten erg belangrijk zodat het blaasje zo snel mogelijk kan uitdrogen. Tenslotte is het erg belangrijk om het blaasje niet aan te raken. Zo voorkom je het verder verspreiden van de virus op andere plekken op je lichaam.

Next Post

Hoe kun je alsnog afspreken met vrienden?

Door alle genomen maatregelen is het helaas (bijna) niet meer mogelijk om af te kunnen spreken met je vrienden of familie. Contact houden wordt daardoor nogal lastig, want je wil natuurlijk ook niet alleen maar even whatsappen met elkaar. Daarom hier een aantal manieren waarop je toch nog kunt afspreken […]

Subscribe US Now